zvířata

Informace o nejznámějších zvířatech světa.Najdete zde nejhlavnější informace...

Chobotnatci

http://data.superhry.cz/superhry/TSO_40e1f9z/800/009/9387-800.jpg
Sloni jsou zástupci chobotnatců a jsou největšími suchozemskými živočichy.Dnes žijí jen dva (někdy jsou uznávány tři) druhy:slon indický a slon africký.Oba druhy obývají horké tropické oblasti.Chobot slonů vznikl srůstem horního pysku a čenichu.Tviřího více než 150 000 svalů a vazů.Chobot je tak silný,že jím unese těžké předměty,ale také dost obratný na sbírání jemných větviček.Sloni mají sloupovité nohy a široká chodidla,které nesou mohutné tělo.Tělesné teplo je odváděno velkými tenkými boltci,které jsou bohatě protkány krevními cévami.Sloni jsou společenská zvířata.Dospělí samci se spojují do malých mládeneckých skupin nebo žijí samotářsky.Příbuzné dospělé samice a jejich mláďata se sdružují do rodinných stád s těsnými vazbami,která vede vždy nejstarší samice.
http://akademon.cz/source/obr/n090604.jpghttp://st.blog.cz/p/pandas.blog.cz/obrazky/10137874.jpg

Jak roste slon
Novorozené slůně je oproti dospělím maličké.Samec slona afrického važí při narození kolem 110 kg,ale během života mu přibude téměř 6400 kg navíc.Samice kojí mládě téměř tři roky.
Malí sloni se osamostatňují ve věku 8 - 10 let a ve 12 - 14 letech dospívají.Samice rodí jedno mládě každých 16 let.Sloni rostou v mládí velmi rychle.Dospělé velikosti dosáhnou ve věku kolem 20 let,ale rostou vlastně celý život.Dožívají se 65 až 70 let.
 
Toto je zápatí Vašich stránek. Text můžete změnit v administraci v 'Nastavení stránek'.